Omega 3 masne kiseline

OMEGA 3 MASNE KISELINE

Omega 3 masne kiseline su esecijalne nezasićene masne kiseline. Ljudsko telo ih ne može sintetizovati, zato se moraju uzimati hranom. Ako se nešto preporučuje kao dodatak ishrani sportista, to su sigurno ovi esencijalni nutritijenti bitni za funkcionisanje srca, krvnih sudova, mozga i očiju.

omega3

Omega 3 masne kiseline smanjuju nivo ukupnog holesterola i triglicerida u krvi, regulišu krvni pritisak, sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze, smanjuju mogućnost srčanog udara ili šloga, smanjuju bol u zglobovima kod artritisa, smanjuju depresivne osećaje (jer ulaze u sastav membrane nervnih ćelija), itd. Pored svih ovih, postoji i niz drugih povoljnih efekata na zdravlje ljudi.

Preporučeni dnevni unos je 1 do 3 grama, a kod aktivnih sportista i više, čak i do 10gr.

Ono što smo ovde hteli da napomenemo, to su IZVORI OMEGA 3 MASNIH KISELINA.

Ove masne kiseline se najviše nalaze u orasima, ribi (pre svega morskoj ribi), maslinovom i lanenom ulju.

Verovatno najbolji izvor je hladno ceđeno lanenom ulje koje sadrži 52 – 56% ovih esencijalnih masnih kiselina. Koristite ga kao preliv za salate ili jednostavno uzmite jednu supenu kašiku dnevno i obezbedićete potpune dnevne potrebe za omega 3 m.k. (Nemojte pržiti na lanenom ulju!)

Preporučljivo je i 3 obroka ribe nedeljno. Da nije teško imati pravilnu i zdravu ishranu, vidimo i ovde, skuša – takođe jedan od najboljih izvora, je jedna od najjeftinijih vrsta mesa (upola jeftinija od piletine).

U svakom slučaju, umesto kupovine tableta – gel kapsula, dodajte u vašu redovnu ishranu ovih nekoliko namirnica i imaćete prirodan izvor omega 3, uštedećete novac i biti zdraviji…