Suplementi i sport

SUPLEMENTI I SPORT

Suplementi su dodaci ishrani, a to znači – ono čega ima u hrani ima i u suplementima. Svaki suplement ima svoj izvor u prirodi, u manjoj ili većoj količini. Proteini, kreatin, beta alanin, vitamini, minerali,…sve se to može naći u namirnicama koje inače unosimo u obrocima, svakog dana.

ishrana

“Hemija” je nešto drugo, to je ono čega nema u prirodi, npr. hormon rasta, testosteron, itd. S obzirom da naše telo već poseduje takve hormone, njihov unos dovodi do njihovog disbalansa u organizmu i moze implicirati različitim nepredviđenim dejstvima, pogoršanjem zdravlja i sl.

Uticaj tzv. ‘hemije’ je brz i očigledan, ali trenutan i najčesce štetan po zdravlje, a u svakom slucaju štetan po ugled sporta. Ove supstance su zabranjene na svakom ozbiljnom sportskom takmičenju. Za razliku od hormona, suplemetni nemaju štetna dejstva, dozvoljena su na svim sportskim takmičenjima I mogu imati povoljne efekte po sportske rezultate.

Protein, vitamini i minerali, kreatin, beta alanin, itd. su dodaci ishrani koji uticu na bolji oporavak, na brži rast mišića, na održavanje zdravlja. Da li su neophodni? Ne! Naravno da nisu. Ako imate 5 kvalitetnih proteinskih obroka dnevno, ako unosite puno povrća, svakog dana, ako redovno jedete ribu, laneno ulje, avokado,… ništa od ovih suplemenata vam neće biti potrebno čak i da trenirate 6 puta nedeljno. E sad dolazimo do toga da li baš svakog dana unesete hranom ono što vam je potrebno? Koliko puta preskočite obrok zato što negde žurite? Ne volite povrće, zaboravili ste da kupite meso, naporno ste trenirali i ne možete da jedete odmah nakon treninga… Da, onda su vam potrebni suplementi, ako želite da se brže oporavljate, ako želite da ne nazadujete zbog loše ishrane. U tim slučajevima, suplementi vam mogu pomoći pre svega za oporavak. Imajte u vidu da je njihov uticaj na sportske performanse maksimalno 5-10%, što početnik neće ni osetiti, ali onome koji je već dostigao neki zavidan nivo u svom sportu, značiće mnogo.

Njihovo dejstvo dakle nije magično, kao što ćete uvideti ako ih ikada probate.